https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-135117310-1
window.dataLayer = window.dataLayer || [];
function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
gtag(‘js’, new Date());
gtag(‘config’, ‘UA-135117310-1’);
ALFÀBREGA | Albahaca
Les seves propietats:
És una planta amb moltíssimes propietats medicinals i val la pena destacar-ne algunes:
- Combat l’esgotament, la depressió, la migranya i l’insomni.
- És antiespasmòdica, digestiva i diürètica.
- Disminueix la febre.
- És excel·lent per calmar irritacions cutànies i per combatre l’acné.
- Té propietats analgèsiqyes, antisèptiques i cicatritzants.
- És molt efectiva contra les inflamacions osteoarticulars.
Com l’utilitzo?
Se’n poden fer infusions, seca o fresca (ús extern per calmar irritacions cutànies), per condimentar amanides o fer-ne salses.
Consell #dverd: el seu sabor lliga molt bé amb el de l’all.
ALFÀBREGA MORADA| Albahaca Morada
Les seves propietats:
L’alfàbrega morada és de color porpra, i és utilitzada per donar-li un atractiu visual als plats italians i especialment als vinagres d’herbes. Conté les mateixes propietats que l’alfàbrega comú, encara que és més vistosa i diferent.
Com l’utilitzo?
Es pot utilitzar tant fresca com seca, és vàlida per afegir-la a amanides, guisats de carn o plats de pasta. S’utilitza en sec i mòlta sobre pizzes o sobre formatge.
JULIVERT | Perejil
Les seves propietats:
- El consum regular de julivert ens aporta un nivell adequat de vitamina K, ideal per millorar la salut òssia
- ajuda a regular el nivell de sucre a la sang
- És diürètic i estimula la funció renal. També ens ajuda a regular la hipertensió arterial.
- El julivert és ric en vitamina A, vitamines del grup B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9 o àcid fòlic i K).
- Reforça el sistema immunològic ja que té un alt contingut de vitamina C.
Com l’utilitzo?
Recordeu que el julivert sempre aporta més nutrients en cru.
En la cuina catalana estem molt acostumats a trobar-nos-el en picades amb all i saltat amb bolets, per exemple. També se’n poden fer infusions, incorporar-lo a salses de tomàquet o a truites.
ROMANÍ | Romero
Les seves propietats:
- Te propietats neuroprotectors, que al seu torn ajuden a protegir de malalties degeneratives com l’Alzheimer, i d’igual manera la pèrdua de memòria normal que es pateix a l’envellir.
- L’oli de romaní és un excel·lent tractament natural per combatre l’artritis
- També té entre les seves propietats, poderosos components que actuen en l’organisme prevenint el càncer.
- És molt utilitzat com a remei natural per alleujar problemes respiratoris i per millorar la malacirculació de la sang.
- Així mateix, ajuda a prevenir la caiguda del cabell i estimula el seu creixement.
Com l’utilitzo?
Es pot utilitzar per ficar-lo dins de les aus o sobre el peix que hagis de rostir. Pica romaní fresc per posar-lo dins de l’olla quan facis brou de pollastre o incorpora’l per sobre d’una massa de pa abans de fornejar-lo.
SALVIA OFFICINALIS | Sàlvia | Salvia
Les seves propietats:
- Té propietats antiinflamatòries, per la qual cosa es recomana en casos de malalties com el reumatisme, l’artritis i també per alleujar els dolors musculars.
- Està especialment indicada per a digestions difícils, per reduir les flatulències, la diarrea i els vòmits.
- Les dones que pateixen de trastorns menstruals i de forts dolors durant el cicle menstrual, poden alleujar-los amb una infusió de sàlvia.
Com l’utilitzo?
És perfecta per adobar o condimentar la carn de porc, per combinar amb tomàquet, carbassons o albergínies. També per afegir-la a cremes de verdures, per combinar-la amb pasta o per aromatitzar la mantega. També es pot prendre en infusions.
FARIGOLA – TIMÓ | Tomillo
Les seves propietats:
- Ajuda a alleujar els problemes respiratoris (utilitzar-lo en infusió).
- És antisèptic i desinfectant gràcies al seu contingut en timol.
- Té propietats antioxidants, ja que conté flavonoides, a més de ser una excel·lent font de minerals (calci, ferro, manganès) i fibra
- També és bo per alleujar l’estrès.
Com l’utilitzo?
Afegeix farigola a sopes, guisats, estofats, adobs, truites o ous remenats. També pots afegir branquetes senceres a les cassoles per donar-li més sabor (recorda treure-les abans de servir). Una idea és escampar fulles de farigola i sal marina sobre les patates abans de rostir-les, quedaran amb un sabor genial!
Consell #dverd: Si tens problemes de digestió, prova a prendre una infusió de farigola després dels àpats principals (dinar i sopar).